Sidor

torsdag 10 mars 2011

Macarons

När vi var i Örebro fikade Edla och valde en Macarons. De var så super samrriga enligt henne så då får mamma ställa sig och baka. Letade på nätet efter recept och hittade två olika som jag blandade lite och gjorde till min egen. Första receptet är TV-kocken Leila Lindholms och den andra har jag hittat på en blogg http://call-me-cupcake.blogspot.com/2010/01/vanilla-macarons.html

Mina blev inte vackrast i världen precis men det är nog inte riktigt min grej heller att få saker exakt lika stora mm. I första hand är det smaken som räknas och visst vill man att de ska vara lite snygga oxå men ibland kan man inte få allt....

 Macarons
3 st ägg vitor (de har ståt i en skål men plastfolie i ca 16 tim i rumstempr)
4,5 msk strö socker
100 gr skållad och mald sötmandel
200 gr florsocker
2 msk hallonsylt
några droppar röd karamellfärg


Börja med att lägga äggvitorna i en skål och låt stå. Skålla och mal mandeln.
Vispa äggvitorna en stund så det börjar skumma... Tillsätt sockret i omgångar och vispa med elvisp tills det blir en marängsmet som toppar sig. Blanda mandeln med florsockret. Vänd ner mandelblandningen i marängsmeten. Här läste jag fel på mina recept men jag tycker det blev jätte bra... Tillsätt hallonsylten och karamellfärgen (det är hallonsylten som inte fanns i smeten i orginalet det skulle var ai fyllningen men men det gick). Spritsa ut smeten på plåtar.


 Här hade jag läst att det bästa var att använda en bakteflon... jag äger bara en så jag testade på den ena plåten och bakplåtspapper på den andra (enl mig var de likvärdiga). Nu är det viktigt att plåtarna får stå och bilda hinna i ca 40 min. Efter 30 min sätt på ugnen på 150 grader.
Grädda kakorna i ca 8 min. Jag vaktade mina efter 6 min så de inte fick färg...
Lossa dem direkt från plåtarna och låt dem svalna på galler.  (Mina fick ligga hela natten då jag inte hann ta hand om dem).

Nu till fyllningen:
100 gr mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
karamellfärg (jag hade både blå och rött då jag vilel ha lite mer lila)
2 msk hallon sylt

Och här läste jag inte riktigt receptet så jag råkade hälla allt i skålen och insåg att jag inte hade vispat ihop smör,socker och vanilj men det gick ...Sedan spritsar man det på botten plattan av macaronsen.

Klart att servera...



OK mina är inte jätte vackra men vad gör det när de är himmelskt goda :-)

1 kommentar: