Sidor

söndag 27 februari 2011

Söndagslax

Idag har  vi haft lax. Som vanligt börjar sonen med... "det här äter inte jag"... och sedan är det tomt på alla fat :-) Det är sesampannerad/ apelsinanmarinerad laxfile med pressad potatis, vitlöksyoughurt, spenatsallad samt apelsinsalsa.
Börja med att skala och koka potatisen. Marinera laxfiléerna i :

3 msk soja
3 msk riven ingefära
Saften och skalet från en apelsin
1 tsk Sambaloelek

Om man har tid kan man göra iordning marinaden innan och låta den stå i kylen och gotta till sig ... gärna 1- 1,5 tim  (eller gör den på morgonen och låt den stå tills man kommer hem från jobbet). Sedan häller man den över laxen och låter det dra 10-15 min.

Lägg laxfiléerna i en form, pudra över sesamfrön (rikligt). In i ugnen 175 gr ca 10 min.

3-4 dl turkiskyoghurt, späd med ca 2-3 msk vatten. Pressa ner en vitlökslyfta.

Spenat sallad:
En halvpåse babyspenat
En halv gurka
1/4 isbergssallad

Apelsinsalsa:
1 apelsin, tärnad
½ gurka, tärnad
1 liten rödlök, tärnad
flingsalt (enligt mig smakar inte flingsalt och vanligt salt på samma sätt... det blir olika i sallader)
olivoja

När potatisen är färdig pressa den...
Servera enligt bild ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar