Sidor

måndag 4 april 2011

Nu blev det bättre :-)

Förra veckan gav jag mig på att baka surdeg som vissa kanske minns... och det blev ju inte så bra L Men nu har jag testat igen.

Bakade tre limpor igår. Tog med mig en limpa till jobbet till en av mina testpaneler… Fått höra deras åsikter.

Surdeg
1 ½ dl vatten
200 gr råg-eller vetemjöl
100 gr rivet äpple

DAG 1 värm vattnet till 37 grader. Blanda med mjöl och äpple. Häll i glasburk med lock och låt stå i 26-30 grader i tre dagar. Rör om i burken en gång om dagen.
DAG 4 Skrapa surdegen ur burken i en stor skål. Blanda i 200 gr mjöl och 2 dl vatten (35 gradigt). Rör ordentligt och låt stå i ytterligare 1 dygn.

Dag 5. Surdegen är klar. Förvara den i kylen. Den håller en vecka sedan måste den matas med 1 dl vatten och 200 gr mjöl.

Mörka surdegslimpor
 5 dl vatten
400 gr rågsurdeg
1 dl brödsirap
1 dl grovt rågmjöl
500 gr dinkelmjöl
300 gr manitoba cream vetemjöl
½ dl fibrex
18 gr salt

Häll vattnet i en skål och surdegen. Rör till surdegen löst sig.


Tillsätt sirap och alla mjöl sorterna. Knåda 10 min kraftigt. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 8 min.  Lägg degen o en oljad bunke med lock och låt den jäsa i 3 timmar. (För att vara säker på att den skulle jäsa ordentligt lindade jag in min deg som en liten bebis)

 Ta upp och dela den i tre lika stora delar. Låt det jäsa på bakbordet i 10 min. 


 Forma bullarna till limpor och låt dem jäsa på mjölad bakduk i 1.5 timme. Tänk på att de ska jäsa upp åt se ge dem stöd. 

 Sätt plåten i ugnen och sätt ugnen på 250 grader. Ta fram den varma plåten och flytta över limporna som du har flyttat över på bakplåtspapper. Se upp det är varmt! Spruta in rikligt med vatten i ugnen med en blomsterspruta. Efter 5 min sänk värmen till 200 grader. Vädra ugnen genom att öppna luckan efter 10 minuter.

(Som det syns lite på bilden så placerade jag ett litet decilitermått med vatten i botten på ugnen. Det kom jag på att jag har läst nånstans för länge sedan att man kan göra när man bakar bröd)
Upprepa detta minst 2 gånger. Grädda total 40 minuter. Låt brödet svalna på galler. Om man vill ha mjukare skorpa pensla brödet med vatten medan den svalnar.

(receptet är från Mat Magasinet nr 3 mars 2011)

Enligt mig blev det otroligt gott. Speciellt med ost på till frukost.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar