Sidor

onsdag 30 november 2011

En liten påse....

Vi är några vänner som gått ihop och har ett lotteri en gång i månaden med vinst från vår egen lilla saluhall i stan. Denna månad vann jag och en annan tjej :-)
Vad som finns i påsen??? Det återkommer jag om senare när vi har tillfälle att testa det goda...

Nu gäller nattning av barn och sedan lite Tv för mig med kvällskaffe...

tisdag 29 november 2011

Mysigt i sängen

Vilken syn jag mötes av i kväll :-) Två av mina älsklingar....
Och min tredje älskling hade somnat hos kompis!!?? Vår snälla farfar fick bära hem honom och sedan nattning...

Det har varit en låååång dag för barnen. De är inte vana att komma till dagis innan 8, idag lämnade jag dem 6:40... Men som sagt nu sover de sött i sina sängar.

måndag 28 november 2011

Jul i LEGOVIK

För de som har missat så är vi lite lite LEGO nördar i denna familj så vi har bestämt oss för att fira ordentligt med LEGO så vi bygger en JULstad i LEGO nu fram till julafton...

Staden heter LEGOVIK och ligger på ett berg som är mycket svår att ta sig till men med god vilja ska vi nog i familjen kunna bygga fram staden i tid tills tomten kommer. Först ut har vi bageriet, fika är viktigt!!
Sedan behöver vi en gran så den är på väg....
Ett lotteristånd behövs så man kan ha tur...
Hann du köpa en lott? Vad fick du? En gran eller två? eller ingen :-)

Skridsko åkning på en liten sjö... Notera kameramannen :-) Man måste ju fånga ögonblicken...
Självklart så finns det en belysning över isen :-)


Fortsättning följer med LEGOVIK...



Första advent

Vi hade en mysig frukost med våra ägg och ljus...
Sedan hade jag behov av att komma ut lite och få något gjort som inte var 100% nödvändigt... bara för att man har ork och tycker att det är roligt... Barnen och jag gav oss av till stan. Målet var att inhandla julkläder till barnen MEN vi bestämde rätt snart att vi skulle fika (de som känner mig vet att jag kan fika tre gånger på en shopping runda om det behövs)... och äpplen faller inte långt från trädet :-) Mina älsklingar är som sin mamma... "ska vi fika snart?". Vi gick in på ett kafé och valde vad vi var sugen på...


och sedan åkte vi hem... Julkläder? Det blev det inga denna gång.
Hemma blev det dags att inta spisen och fixa middag. Från min skönerokasse hade jag lövbiffar hemma så det fick bli rullader. Började med att skala och koka potatis  Tillbaka till lövbiffarna...Jag fyllde våra med philadelphiaost (naturell), tärnade soltorkade tomater, lite vitlök, timjan och svart peppar.
Gega ihop alla ing och sedan klicka ut det på köttet... rulla och sedan ner i pannan.
Låt det fräsa en stund, ner med lite vatten och grädde. Hade lite av fyllningen kvar, det fick åka ner i pannan. Smaka av med salt och peppar. Lite soja för att få färg...
Under tiden dela några tomater och ställ på en ugnsform. Riv ost över (jag hade lite parmesanost kvar från vår tjejmiddag för några veckor sedan) samt lite mer timjan...

In i ugnen med tomatern i 7 min på grill...
Servera med en god sallad av det som finns i kylen... hos oss isbergssallad och morötter...
 
Det bästa betyget fick jag av barnen som tyckte det var SUPER gott!
...och lite mer advent bilder...




söndag 27 november 2011

Ny upplevelse för mig

Idag har jag fått uppleva något nytt för mig. Hur det kommer att bli att ha en tonåring hemma... Inte med trots osv utan långdusch på morgonen. Tyckte det var bättre att barnen tog sin dusch nu på morgonen än till kvällen då det blir så stressig. Eric har ju innebandy men han kan duscha lite snabbt sedan efteråt istället  Han var snäll tog sitt bad kom ut... dottern går in i duschen. "Mamma få jag duscha själv lite?" Visst, med öppen dörr hör jag henne, passar på att städa WC samtidigt... Dags för håret... schampoo i och sedan skall det sköljas. "Kan själv dottern" har kommit förbi idag så visst hon får testa själv. Kommer och kontroller.. lite här och lite där... Sedan balsam... samma visa... Och sedan  "kan jag bara få stå en stund själv?" visst... Efter allt detta min tur!!! Äntligen min morgondusch!!! Ställer mig under varmvattenstrålarna och upptäcker till min fasa det är inte varmt!! Knappt ljummet. Vilken snabb dusch det blev :-( Jag är inte tillverkad för duschar som inte är kanon varma har jag hävdat länge. Har man två kulturer som UPPSKATTAR VARMBAD, i den ena kulturen HAMAM och den andra SAUNA finns det inte mycket övers för ljumna vattenstrålar inte :-( Nu har jag iaf fått en glimmt av framtiden... Hur förebygga detta??? Duscha alltid först!

Just nu förberedder jag adventfrukost. Vet inte om det finns nåt speciellt till adventfrukost men vi ska ha koktägg iaf. När jag gick påGI var det mycket ägg men sedan jag bestämde mig för att ta lite lugnt med GI så har det inte blivit mycket ägg. Jag älskar ägg men vill inte tjata ut det...

Snart  är det dags att tända första ljuset :-)

lördag 26 november 2011

Advent fint!

Vi hann fixa lite i em. Är man två om att fixa går det ju undan ganska fort. När man vet vad man gillar och hur man vill ha det går det oxå fortare. Så här kommer en liten bild utifrån...
Adventsgranen kom mina kära svärföräldrar med igår. Som jag mådde igår tittade jag bara på det och sa bra och gick och lade mig igen. Maken har fixat ljusen till granen och den är så fin nu i mörkret. Imorgon kommer alla tända sina ljus och det kommer att blir jätte mysigt. Det skulle behövas lite snö för maximal känsla... men jag har inte glömt massorna från förra vintern så jag klarar mig bra utan.

Uppdatering från sjukstugan

Nu är det jag som har legat sjuk. Var hemma med eric i onsdag och kände mig si så där men tänkte att det går över. Tog mig till jobbet... men orkade inte med allt jag hade tänkt mig kom hem och somnade sedan sov jag nästan till och från tills imorse. Mellan varven var jag uppe tog panodil, fixade något att äta till barnen men inte mycket mer :-( . Imorse ringde jag till VC bara för att vara på det säkra sidan så man i har nåt konstigt klet i halsen men icke, skönt. Det är bara panodil och vila som gäller. Tur att det är det jag gjort de senaste dygnen.

Jag har dock idag efter lunch känt krafterna återkomma och har orkat börja fixa lite inför advent. Men allt kommer inte att vara klart. Och vad gör det?? Inget!! Är uppvuxen med att vi flyttat julafton till närmsta lördag då det passat bättre så det ska nog gå att fixa adventsaker efter första advent oxå :-) Har dicok en liten önskan om att ha nybakade lussebullar tills im men det kan hända att det blir ett stopp på MAXI för att inhandla dem.
Bild lånad från Arlas hemsida.













Nää nu har jag vilat igen. Bäst att fortsätta med adventsbestyret. Vill ju ha lite klart iaf...
Trevlig lördagskväll. Hoppas ni har lite trevligt inplanert för kvällen och middag. Själv fixade vi maten på Åhmans (gatukök i våra krokar) ikväll... det gäller att hushålla med energin man har.

onsdag 23 november 2011

Fortsättning på Skönerokassen

Då det har varit VAB dag idag för mig hela dagen har jag även fixat lunchen hemma. Det blev en av delarna i skönerokassen från förra fredagen. Nötfärsen! Dottern har tjat i flera dagar om Chilli con carne så det blev det idag till lunch. Fräs färsen, löken och vitlök. Tillsätt svartpeppar, cajenpeppar och spiskummin, salt. Krossade tomater och glöm pannan ett tag så det får puttra i lugn och ro.
Grädda några baguette i ugnen. Öppna en burk med önskade bönor (om man har en familj där alla tycker om bönor kan man lägga det direkt i pannan annars i en skål brevid).

tisdag 22 november 2011

Ägg

Idag har jag lyckats ta mig till Momehåll och köpa ägg igen. Tycker deras ägg är så god och prisvärd för att vara ekologiska.

När jag skulle hämta dottern hos grannen fick jag
smaka av deras goda sockerkaka... Måste baka imorgon. Det kanske blir en sockerkaka oxå då... Måste ju använda upp mina ny inköpta ägg ;-) Till middag blev det delar av skönerokassen jag köpte i fredags. Det blev grytbitar som jag hade kokat klar redan i helgen med barnens hjälp. Jag bara tillsatte lite broccoli och morrötter och grädde, koka lite potatis så var middagen klar.

När barnen skulle sova har jag passat på att läsa ...
Jag tycker Jujja Wieslanders böcker är så bra.

Nu ska jag bara sitta i soffan och vara. Det är planen för kvällen.

måndag 21 november 2011

Plan B :-(

Man kan planera hur mycket man vill... livet tar sin lilla gång ... Eric är sjuk IGEN. Fm var han hos farmor och farfar... vad skulle vi göra utan dem! Tack för att ni finns och vill ställa upp. Tackvare svärföräldrarna hann jag en sväng till jobbet för att kolla igenom mina högar som växer. Läkarbesök för att få mina misstankar bekräftade, öroninflammation. Besök på apoteket, hem  och sova (det blev inget av den varan för mig igår natt).













Till middag blev exklusiv korvstroganoff. Har satt lite piff på den genom en gnutta curry och ett äpple som fått följa med i pannan.
Och lite mummin på tvn för barnen medan pastan kokar. Eric fick lite panodil tidigare så den hjälper så han blir lite pigg och kan äta för att sedan sova för natten (hoppas jag iaf).
Volá, så var maten klar. Barnen åt stora portioner så det blev klart godkänt med curry och äpple. Tog ytterligare en sväng till jobbet efter middagen. På väg hem stannade jag på Coop extra för att handla. Har lite svårt att förstå hur det kan vara så olika priser på varor ibland mellan affärer. Clementiner (eller vad de heter nu mera ...) på coop kostade det 9.90 kg och på Willys i lördag 19.90. Det är ju det dubbla!!!

Nu är det dax att få upp eric igen för medicine och hoppas hoppas att han vill sova igen så jag också kan få sova.

söndag 20 november 2011

Tipsbingo på Lysningsbadet

Barnen och jag var lite äventyrliga idag (ordet äventyrlig kommer från Eric, han tyckte detta skulle bli ett äventyr). Vi åkte ut till Lysingsbadet och gick deras tipsbinga promenad. TROTS att det nästan regnade... det var hur blött i luften som helst. Och ni som känner mig vet att jag INTE gör sånt men under kan hända. Har aldrig gått den själv alltid haft med mig folk som hittar men de i stugan var så snälla så vi fick en karta och de lovade att leta efter oss om vi inte var tillbaka inom 5 timmar :-) Början gick segt Eric började bråka redan efter 100 meter och jag började undra vad jag hade gett mig in på men han kom fram och sade förlåt och sedan var vi vänner hela tiden allihopa :-)

Vi kom i mål!!!
En lycklig vinnare!!!
 Men vi var så solidariska så vi delade på godiset efter luchen hemma som var rester från igår, revben med ris till barnen jag tog matvete, kallsås med dillchipsströssel samt sallad.

 Nu ska jag ta tag i min rena tvätt och sedan är det innebandy för Eric.  Planering inför veckan med middagar, adventsförberedelser mm. Planering är A och O för att underlätta vardagen. Det räcker med 20 minuter i lugn och ro för att se vad som skall lagas till middag, när man skall ta fram gardinerna, stryka mm. Ta fram alla ljusstakar mm. Och vid 20 i kväll är det som vanligt Morden i Midsomer :-) Lite mord på söndagskvällen är aldrig fel. Himmm har jag tur kanske jag hinenr gå en snabb sväng med damsugaren också innan innebandyn.

Trevlig söndag!

Lördagskvällen

Grillade tjocka revben med potatisgratäng med skysås, plommongelé, delikatesskapris och syltlök.
Middagen var lite ihop plock av det vi hade hemma utom revbenen hittade vi på Willys då barnen skulle ha lördagsgodis. Revbenen är kryddade med svartpeppar, grillkrydda, timjan, ingefära, soja och ite lite vatten. jag lätt det ligga i ugnen på 175 gr i ca 1,5 tim. Jag vände det efter 30 min hela tiden. Potatisgratängen var rester från fredagen och kapris, lök och gelé fanns i kylen. Såsen är gjord på skyn från köttet.

Hade planerat glass med tillbehör som efterrätt en banren skulle till kompisar för att titta på tvprogramm så det blev bara maken och jag hemma och då vilel vi vara nyttiga och tog bara kaffe efter maten.

När barnen kom hem satt jag vid symaskinen och då ville Edla oxå sy...
Medan Eric tyckte det var roligare med Nintendo 
och maken gosar med Sigge. Tänk att Sigge går med på att man håller om honom så här.. 

lördag 19 november 2011

Lördagsgodis åt alla!!!

Kom in i köket och möttes av denna syn...
Har två misstänka men vet ej vem som är den skyldige...

Clownen Bill

Eric hade fått brev från biblioteket om att det fanns bokpaket till honom. Så vi åkte hela familjen dit och passade på att gå en tipspromenad. Efter det var det en föreställning med Clownen Bill: "Kalabalik med musik". Det var på bryggaren. Riktigt kul tyckte barnen. Vi blev lite blöta under föreställningen men vad gör det :-) Det är roligt att se hur olika våra barn är. Edla hon är blyg vill inte synas eller höras i samlingen men Eric han hörs och syns utan bekymmer. Hade stor dillema när Clownen Bill skulle blåsa balong och glömmde att knyta den så all luft hela tiden åkte ut....Och sedan när vi skulle gå hade barnen en tokig mamma som satte mössan fel på dem och ville ta på jackan åt fel håll... Så lite ont i magen har de nog nu av allt skratt :-)
Clownen Bill
Jag har svårt att förstå att det inte finns fler föreställningar till barn. Det är alltid slut på biljetter så det skulle kunna gå att ha flera föreställningar mm. Man skulle behöva två föreställningar i månaden, skulle vara lagom. Det borde ju finnas folk som vill uppträda mm och föräldrar som vill gå med sina barn... Som det är nu får man kasta sig på telefon eller ha snälla svärföräldrar som kan ta sig till stan precis när de släpper biljetterna för annars är de slut.

Sedan lite inköp av lördagsgodis till barn och föräldrar. Nu är revbenen i ugnen och mörar till sig inför middagen medan jag NJUTER av mitt kaffe. Ni kanske tycker det är tjat om mitt kaffe så är det så att jag verkligen uppskattar gott kaffe i lugn och ro :-) Det är nästan heligt ögonblick!

Ha en trevlig lördagskväll som redan är mörk... men nästa vecka så blir det ljust igen... Då tänder alla sina fina adventsljus!

Star Wars och tjejfnitter

Japp nu har grababrna kommit igång igen. Eric har haft lite Star Wars förbud ett tag men idag fick han börja igen. Så det blev att springa till kompisen och fråga om de skulle spela :-)

Skön stil de har grabbarna. Jag verkligen älskar att se hur barn leker. För den som undrar var dottern är så har hon också sprungit iväg till kompis men här kom de in genom dörren :-)



Pannacotta med hallonspegel

Igår kväll åt vi som jag tidigare skrev pannacotta med hallonspegel. Bus enkel efterrätt, det enda man behöver tänka på är att göra den i tid då den vills tå i kylen några timmar innan den ska ätas.
Pannacotta
4 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
1 vaniljstång
1,5 gelatinblad

Börja med att lägga gelatingbladen i kallt vatten så de blir mjuka. Värm socker grädde... tillsätt vaniljstången som du gjort en skåra i och skrapat bort fröna i kastrullen. (låt stången sedan torka och lägg den i en liten burk med strösocker... efter ca en vecka har du socker som smakar och doftar vanilj... super gott på filen tex) Låt det små puttra i ca 10 min under omrörning. Tillsätt gelatinbalden. Häll upp i portionsglas. Låt svalna och sedan in i kylen.

Hallonspegel 100 gr frysta hallon
1 dl strösocker

Smält socker försiktigt på plattan, tillsätt hallonen. Det blir lite kristaliserat när de frysta hallonen komme i men det löser sig. Låt det puttra en stund.

Sila genom en sil så kärnorna försvinner... häll upp i glasen ovanför panancottan och låt det svalna och stå i kylen tills servering. Om man vill kanman dekorera med hallon. Har man nobless hemma kan man lägga en halv som en måne i glasen enkelt men snyggt. Nu hade jag inte det hemma så det blev inget.




fredag 18 november 2011

Fredag med lagom lång lista

Barnen är hyfsat pigga idag men hade inte orkat dagis så det känns bra att ha varit hemma med dem. Kände att vi behövde handla lite mer mat idag. Vi åkte till Skönero. Och vilken tur jag hade... de har börjat med EN VECKANS SKÖNERO-KASSE

Här måste det testas :-)
Väl hemma har jag nu med barnens hjälp fått igång lite storkok på grytbitarna.



Eftersom barnen och jag hade tagit de sista köttbullarna från frysen så passade det extra bra med nötförsen så vi gjorde även lite köttbullar (för att vara exakt 77 st)...
Medan köttbullarna var i ugnen och grytgrunden puttrade på spisen passade jag på att damsuga mm.
Och sedan allt för fredagsmiddagen. Jag ville ha något gott. Eric ville ha makaroner och korv medan Edla ville ha plock mat.  Först hade jag tänkt mig samma förrätt som vi hade på tjejmiddagen här förra veckan med räkor istället för tigerräkor men...
mina räkor i frysen var inte ätbara :-(... det blev att komma på nåt annat snabbt med det man hade hemma...
Det fick bli Klassisk Bruschetta på Reggiano. Några tomater som fått vara i rumstemperatur, tärna, en liten rödlök, tärna, pressa en vitlöksklyfta, olivolja, pressad citron, salt, nymald svartpeppar och lite basilika. Rosta några skivor gott bröd (som sagt jag hade Reggiano hemma). Toppa med tomat blandningen. Servera direkt.
 Detta följdes av ryggbiff med potatisgratäng för oss vuxna...
... medan de som uppskattade rester från igår njöt av sitt...

Alla nöjda och glada... Vi tog lite lekar mellan rätterna.
Först ut var "barn kryper på golvet",
Sedan hinderbana för alla

efter spring, lite lugnare lek med LEGOs  Lava dragon 
Och lite efterrätt på detta... Pannacotta med hallonspegel (återkommer med recept en annan gång),
Och på detta lite Idol på Tv medan barnen njöt av fredagsmys som denna vecka blev dillchips (nåt jag inte kan äta mycket av :-( Föråt mig för många många år sedan men jag kan inte äta mer än några stycken än idag) medan maken och jag njöt av kaffe. OK jag tog lite likör till mitt oxå :-)
Just nu har jag ont i magen inte av maten utan jag har precis tittat färdigt på ett avsnitt av Modern family. Oh vad detta avsnitt var roligt :-)