Sidor

onsdag 30 mars 2011

Frikadeller i tomatsås

Idag har jag lagat frikadeller i tomatsås från vår matkasse... Men det blev en liten miss i planeringen. Det var en färdig pastasås (ekologisk) som man skulle koka upp och sedan skulle frikadellerna ner... Men jag tog en för liten kastrull så hälften fick plats... Medan jag funderade på hur jag skulle lösa detta problem så kom dotter in..." mamma, jag vill inte ha mina köttbullar i tomatsås!!!!" .. och då åkte stekpannan fram....
... så barnen tog pasta med köttbullar medan vi vuxna tog....


Måste säga att jag tyckte min mat var smarrigare men det tyckte inte barnen... alla var nöjda och glada :-)

tisdag 29 mars 2011

Fynd i bokhögen på Karlsson...

Idag lagade vi mat från vår matkasse från http://www.familyfood.se/ Det blev kyckling i pitabröd med tillbehör.
Här puttrar kycklingen i grytan. När vätskan har kokat bort och man har hunnit att fixa tillbehören som var i orginalet gurk/morotstzatziki med tomat så kompletterade vi med gurka, isbergssallad samt tacosalsa. Bild på maten i pitabröd blev det inte då tisdagar är stressigt hemma hos oss med sonen som skall till sin träning. Middag och sedan jag som skall iväg på ZUMBA. Gott var det iaf... det kommer att lagas fler gånger så det kanske blir en bild i framtiden :-)

Nu har jag kommit hem efter en timmes träning. Fått i mig kaffe och skall krypa ner i sängen och börja blädra i mitt fynd från "Karlsson" idag. Alla böcker 30 kr!!! Så denna åkte ner i min korg..

 ... och igår kom....
... Mat Magasinets senaste nr... Så det blir läsning ikväll :-)

Sommarplaner....

Har idag inhandlat små påsar med roligt till sommaren....

måndag 28 mars 2011

Sömnad....

... fick äntligen lite tid med min maskin igår :-) Började sy på mysbyxorna...


Jag hann även påbörja ett par shorts och T-shirts till Eric....

Mindre bra försök...

Det blir ju inte rätt alla gånger när man första gånger testar något. Ibland blir det katastrof...

I början av förra veckan startade jag en grund till surdeg.
 Efter att ha rört om en gång om dagen till dag fem blev det dax att baka på söndag...

Det skulle knådas och knådas... Tur att min mor engång i tiden gav mig en bra maskin i present :-) ( Jag vílle bli en bullmamma när jag fick barn )

Och jag fick så klart hjälp i köket av Eric... Tur att han kan räkna.

Det skulle jäsa och jäsa... Hade missat den lilla lilla detlajen att det skulle börja med att jäsa 3 timmar... osv... De ser ju snygga ut där på bordet innan gräddning...


Fick lite för mycket färg i ugnen... Klockan hann bli efter 12 slaget på natten innan det var färdigt. Men jag trodde att smaken skulle överväga mitt arbete... Men icke... knäckebröd var mjuk om man jämnför med mina limpor... Och min testpanel på jobbet som jag hade tänkt att testa på... blev lyckligt lottade att inte behöva testa mina limpor ...

Skam den som ger sig... Nu har jag satt en ny omgång surdeg :-)

 Forstättning följer....

fredag 25 mars 2011

Äntligen fredag :-)

Efter en mycket intensiv vecka var det underbart med fredag och en ledig fredag är ju aldrig fel :-) Morgonen började med besök från Oskarshamn av en god vännina med dotter. Det är underbart att bara umgås utan massor med krav ... Efter fikat åkte vi en sväng till stan. Lite shopping.. Sedan åkte vänninan hem och jag tog barnen med mig och gick på Thai Hoa till deras lucnhbuffé. Vad mysigt det är nu när barnen är så pass stora att det är en fröjd att vara ute... Sedan inhandlade vi lite växter mm. Missade dock tiden för em kaffe så när vi kom hem var det prio ett i min värld... Jag hade även turen att få besök av en arbetskamrat så jag inte behövde dricka mitt kaffe själv. Och det smakar alltid bättre när man är fler :-)

Till kvällen har Edla och jag bakat och lagat mat. Det har blivit Kycklingpaj med sallad och "Fiffirutor".

Till kycklingpajen hade vi en blandsallad. Edla blandade till en dressing på turkiskyoghurt och smuladfetaost med persilja. Och eftersom det är fredagskväll tog M och jag lite vin till denna middag...

Till kaffet blir det "Fiffirutor"... hade lite besluts ångest vad vi skulle ha på.. cocus eller strössel.. det blev både och :-) Just nu går Let´s dance för fullt.. katten dansar i soffan enl dottern (han tvättar sig)

tisdag 22 mars 2011

Mönster till mjukbyxor...

Har precis klipp till ett mönster till mjukbyxor till dottern och ska lägga ut det på tyget... men inser att ögonen går i kors... Ska nog inte klippa mer ikväll om jag vill ha bra resultat.  Det är roligt när barnen växer men det är jobbigt att upptäcka att det inte är många plagg som är lagom... Finns sommarkläder men inte till detta ojämna vädret... Då får mamma sy lite :-)

Vad har hänt mer här? Det är tisdag så sonen har haft gymnastik. Jag har turen att grannen kör dem och jag hämtar barnen. Hem och fixa middag. Vi har ätit "laxburgare med klyftpotatis och mangosås" men mina burgare blev inte burgare utan mer laxpytt... Därför inga bilder. Men smaken var himmelsk. MEN receptet är från min matkasse så den delar jag inte med mig... Då får ni bli kund hos familyfood :-)...

natti natti!

måndag 21 mars 2011

P&P soppa m P.skinka!

Denna vecka har vi matkasse så jag behöver inte lägga ner tid påa tt tänka på vad vi sak äta bara när vi ska äta. Vi började veckan med P&P soppa med P.skinka ! Vad är det? Jooo.. Potatis och purjolökssoppa med parmaskinka...

En helt vanlig potatis och purjolökssoppa som jag piffade upp med lite knaperstekt parmaskinka.
Till detta serverades en varm macka med riven ost...

söndag 20 mars 2011

Lunch i Loftahammar

Idag åkte vi till Loftahammar för att luncha...

Vi var på http://www.sjokrogen.net/  De serverade Brunch men eftersom jag var morgonpigg idag och var på Coop och handlade frallor innan 7 imorse hade vi redan fått "hotellfrukost ". Då tog vi deras helglunch istället. Dottern tog pannkakor som inte finns med på bild, (sonen var på kalas där han fick pannkakor oxå) medan vi andra valde mellan Schnitzel och Hamburgertalldrik. Allt smakade underbart.





Vi skippade dock kaffet och åkte hem och tog kaffe tillsammans med resterna av Barbietårtan... Nu kan hon inte sitta längre. Finns lite lite kvar till kvällskaffet :-)



lördag 19 mars 2011

Barbietårta



Barbietårta
Tårt botten 2 st vanliga och en med choklad

Vanlig tårtbotten
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl socker
1 msk vatten

Viktigt att det är samma tempratur på ingredienserna. Låt äggen stå framme medan du gör annat för bästa resultat. Vispa ägg och socker ordentligt. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner i smeten. Sist i med vatten och grädda som rulltårta 250 gr i 5 min men håll koll.. mina var inne 7 min!!

Choklad tårtbotten
Samma som ovan med bytt ut 2 dl vetemjöl mot 0,75 dl kakao och 1,25 dl vetemjöl.

Fyllning
Lager ett: Grädde och bananer
Lager två: grädde blandat med nutella och jordgubbar
Lager tre: grädde och bananer.

Ytterst på kjolen smaksatte jag grädden med vaniljeccense. Sedan hade jag köpt färdig kavlad marsipantäcke i rosa smaksatt med jordgubb. Toppen på barbien använde jag marsipan som jag färgade med blått och tryckte dit. Grädden som avslutar kjolen är oxå färgad i ljusblått för att matcha toppen. Samt lite strössel här och där...

 


Först funderade jag på hur dockan skulle sitta... Hasde en variant med att hon skulle sitta på ett glas men det blev tårtan hon fick sitta på sedan.



Underbar lördagslunch för kalas

Idag har vi haft kalas för dottern som fyllde fem i torsdags.

Vi bjöd på parmaskinka inlindadlaxfilée med rostad potatis och getostsås.

Parmaskinka inlindadlax 
laxfiléer
parmaskinka
salt
citronpeppar
timjan

Krydda laxfiléerna, linda in dem i skinka. 10 min i ugnen ca 175 grader.
  Tips!. Hade köpt ett stort paket med skinka... de skivorna som blev över gjorde jag som rosor som följde med in i ugnen. Det blev dekorativt på talldriken :-)
Rostad potatis
Små små potatisar
2 st morötter
salt
timjan
olivolja

Tvätta potatisen, skala morötterna och dela i mindre bitar så de blir lika stora som potatisarna (om det finns stora potatis dela dem). Salt och timjan på... In i ugnen i 35 min i 225 grader.

Getostsås
För 4 port (jag gör alltid dubbelsats)
1 charlottenlök, fin tärnad
smör
salt
2 dl vatten
2 msk fiskfond
2 dl vatten
2 dl creme fraiché
2 msk gräslök
1 ask kryddkrasse
50 gr getost

Fräs löken i smöret utan att det tar färg. Tillsätt vatten och fond, reducera till hälften. Tillsätt salt, creme fraiché, getost. Sist i med det gröna.

torsdag 17 mars 2011

5 ÅR!!!!

Idag har vi firat vår 5 åring!!!

En nöjd fem åring...

Busfabriken och textil inköp mm

Igår var det stägningsdag på vårt dagis så barnen och jag åkte till Norrköping till Busfabriken!!! Vi hade sällskap av en vännina med son :-)


Brandluckorna i taket fick inte tillräckligt med ström så de fick spärra Busfabriken en stund ... Under tiden fick vi grattis glass och kaffe :-)

Efter Busfabriken åkte barnen och jag till HagebyCentrum och handlade lite... Sedan en sväng till Söderköping till JOFOTEX och handlade lite barntyger.
Och sedan en sväng till Linköping för att gratta vår mormor på födesledagen...
... och sedan hem... då var barnen trötta men mycket nöjda med dagen...

onsdag 16 mars 2011

Givande lunch igår

Igår hade jag en helt otrligt givande lunch. Det började med ett mail från min vännina Marie Kerrolf som undrade om vi inte kunnde luncha. Jag är inte sen på att dissa min lunchlåda och ta mig till stan. Vi var på Gusto (den som inte bor i Västervik och har vägarna förbi... testa deras lunch... Och ni som bor här har ni inte upptäckt dem så testa .... ) God mat, trevligt prat... Sedan adjö och jag började gå till bilen... En dam kommer förbi med blomkassar i handen. Konstig blandning tycker jag och tittar lite och får syn på en skylt "30 kr"... Då har blomsteraffären mixat blommor och lagt dem i kassar för 30 kr... Jag som sprudlade av vårkäsnslor kunnde inte låta bli att gå och titta... Fyndade 3 kassar. Den ena kassen har jag lämnat på kontoret och fått in våren där och de andra två kassarna....

... står på köksbänken och väntar på ytterkrukor. Tänk dessa 6 blommor för 60 kr.... Det kallar jag att fynda :-) Nu har jag bara det lilla lilla problemet med ytterkrukor. Jag vet att jag har massor med krukor men jag har plockat bort dem. Frågan är: var? Eller så blir det nya från Lagerhouse idag.. får se...

tisdag 15 mars 2011

Testpanelen har fått smaka

Kakan jag bakade igår kväll har testats idag.
Jag fick piffa upp den lite med florsocker ...

Först ut att prova kakan var Hans på lagret hos oss... (tyvärr fick min kaka konkurrens av en tårta från stan...)
Många olika omdömen.
Vissa tyckte den var jätte god.. . andra lite torr ... och andra ville ha mer sött i den...
Jag tyckte den var godare idag än igår kväll.. så jag tror kakan behöver stå ett dygn.

Nu till receptet...
3 dl dinkelfullkornsmjöl
2 dl fiberhavregryn
3 msk linfrön
2 dl grovthackade mandlar (jag ahde inte 2 dl mandel utan 1,5 och 0,5 dl hasselnötter)
0.75 dl kakao
2 tsk bikarbonat
2 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
2 st ägg
0,75 dl rapsolja
3 dl naturell yoghurt
2 msk flytande honung
1 msk kokusflingor
1 tsk olja till formen
Ugnen skall vara 175 grader. Blanda de torra ing i en skål. Vispa äggen, mosa bananerna och blanda ner i skålen. Rör ner olja, yoghurt och honung och blanda väl. Smörj en rund bakform med olja och bröa med kokusflingor. Häll smeten och grädda i mitten av ugnen i 50 min. (receptet är från recept.nu/ Kock Ulrika Davidsson/ Förkväll)

måndag 14 mars 2011

Kvällens bakning

Banankaka med choklad.

Jag har precis gräddat en banankaka med choklad till mina arbetskamrater im :-) Men det är inte mitt fikagäng utan andra på jobbet som skall smaka denna kaka.....

Jag måste provsmaka innan jag kan ta med det till jobbet im...

Recept kommer en annan dag :-)

Kalkon med citronpasta och grönsaksröra

Gårdagens middag var "Kalkon med citronpasta med grönsaksröra"

400 gr kalkonfilé
Italiensk kycklingkrydda (hittat en kryddblandning i en kryddbod i Linköping)
vatten
soja

Krydda kalkonfilén,  stek den fin i en grillpanna. När den har fått fin färg flytta över till en ugnsform, lite vatten med soja på sidan och in i ugnen 175 gr ca 20 min. Låt den vila en liten stund. Skiva den i lagom tjocka skivor.

Grönsaksröra

1 morot
1 bit rotseller
1 bit palsternacka
1 bit kålrot
1 gullök
1 bit squash
salt
peppar
1 msk balsamvinäger
2 msk honung
1 msk soja


Tärna grönsakerna och fräs det tills det blir mjuk i en stekpanna. Tillsätt salt, peppar, vinäger, soja och honung.

Citronpasta
4 portioner bandspaghetti
salt
vatten
2 dl creme fraché
½ citron, riv skalet och pressa saften

Koka pastan enl förpackningen. Glöm inte saltet i vattnen.
Värm creme frachén i en liten kastrull, tillsätt citronen. Normalt blandar jag ner såsen direkt i den nykokata pastan. MEN efter som jag för tillfället har lite kräsna barn valde jag att servera det brevid istället igår.

Och en liten sallad till detta med tomat, gurka, rödlök, salt, peppar, olivolja och vinäger.



söndag 13 mars 2011

Stora barn...

Måste bara få skirva att jag har svårt att förstå att för fem år sedan så låg denna stora flicka fortfaradne i min mage... Snart är det födelsedag mm...

Familjen har varit på BIO

Nu tror vi att vi har varit sjuka så det räcker för 2011... Idag har vi tagit oss till bion hela familjen och tittat på ...

(bilden är lånad från SF hemsida)
Tur att jag tränade igår... Det blev godis, läsk och popcorne... Enl Eric var det den bästa filmen han har varit på bio och tittat på :-)...

Och nu sitter jag och lyssnar på melodifestivalen.. jag missade den igår då jag var och tränade ZUMBA...Super kul var det :-) Lite öm här och där idag, inte van att träna 1,5 timme...

lördag 12 mars 2011

Njuter av em..

Här har vi hunnit med lite. Gardinerna är helt uppsatta nu. Små plock hemma och middag.

 Vad har vi ätit för gott idag då? Jag grillade kottletter m klyftpotatis, grillade grönsaker samt en kallsås m fetaost och lite sallad.


Råvarorna kom från min matkasse från veckan men jag tog bort lite, lade till lite av det vi hade hemma så det blev vårt eget anpassad efter våra önskemål och då har jag även möjlighet att blogga om recepten.
Köttet marinerade jag i lite färdg marinad "smokey hickory". Klyftade potatisen, olivolja, salt , peppar och timjan in i ugen... efter en stund fick lite parika gul- och rödlök mm ta plats i ugnen med potatisen.
Gjorde en blandsalllad med det som fanns i i kylen isbergssalld, spetskål, morot, gruka och rödlök. Och nu till den underbara såsen.

1,5 dl gräddfil (i vår matkasse skulle man göra såsen på bara gräddfil men jag har lite svårt för det. Jag    tycker det blir för milt och gräddigt i smaken...)
 1,5 dl tukrisk yoghurt
1 dl smulat fetaost
peppar
persilja
Blanda och låt det stå och gotta till sig lite.

När det gäller köttet grillade jag det i en grillpanna. Underskatta inte en grillpanna. Visst det blir gott i en stekpanna oxå MEN jag tycker att det ser aptitligare ut när det är rutmönster på köttet samt att jag tycker det smakar bättre :-)

****

 Jag håller på laddar inför kvällen. Jag skall på ett Zumba Masterclass!! Det blir träning i 1,5 tim och sedan lite party :-) Och hur laddar man bäst för det ju genom att njuta av en kopp kaffe och något att läsa...
...Allt om Mat kom nu under veckan men jag har inte haft tid/ro att läsa den innan... Och så kan jag ju önksa att jag hade något av dessa kvar....
... men de som blev över tog jag med till jobebt så min arbetskamrater fick smaka på dem och hjälpa mig så jag inte äter upp alla själv... jaa då får jag bara titta på bilden och önska att jag hade en hemma...

Gardiner klara

Jag fick lite gjort igår kväll... Sydde klart gardinerna som blev lite lite knasiga... nu känns det bättre :-) har bara två längder som skall upp men det behöver jag hjäp så jag får vänta till min man vaknar och kommer igång med dagen. Jag tror inte att han uppskattar att jag väcker honom och ber om hjälp med gardiner det första en lördagsmorgon.

Jag har inte sytt gardinerna helt själv utan de är färdigsydda på Rusta :-) Men jag ville inte ha dem som de var så jag sydde om dem. Orginalet är den modellen man trär på gardinstången ...


Som med all annan sömnad så gäller det att stryka rätt och pressa... Och att äga en bra ångstrykjärn. ( Bara som en parantes, tycker det är helt otroligt att jag som inte gillar att stryka har förbrukat 3 st strykjärn sedan 1996 då jag flyttad hemifrån och är inne på min 4:e... Hur många har ni förbrukat?? )


Jag sydde dit "band" .... Och så klippte jag sönder en längd och sydde om till en kappa... Här måste jag faktiskt tacka dottern för idéen till de små blommorna. När jag satt och sydde så kom hon och ville sy oxå. Eftersom jag själv kommer ihåg hur roligt det var att lära sig att sy så fick hon självklart sitta och sy med mig. När hon syr sitter jag på samma stol och håller ett vakande öga... Hennes glädje är att ändra sömmarna... Vi hann gå igenom många av de olika sömmarna som min maskin har... och helt plöstligt kom jag på att vi kunnde använda de små blommorna till kappan... :-)


En annan sak jag upptäckte då jag bytte gardiner är att jag måste flytta runt på saker... det blev lite lite kalt för min smak i fönstret...
Resten av rummet har fått längder...

Det var svårt att ta bild på fönster. Ni får hålla till godo med denna ... Nu är det grönt i rummet iaf. Det känns vårigt så jag hoppas att våren kommer snart.

fredag 11 mars 2011

Tråkig dag :-(

Jaa... idag har jag inte fått göra ngt :-( Edla har varit för pigg och för trött på samma gång. Så fort jag har börjat med något har hon kommit och behövt hjälp med det ena eller det andra... Skulle sy om ett par gardiner.. resulterade i att de inte blev rätt... Så nu får jag börja om igen.. tänker inte ens visa på bild hur tokigt det blev... Och nu är solen snart ett minne för idag... Men det är FREDAG!!!

Och jag måste peppa upp mig. Nu går jag och tar tag i gardinen så nåt blir klart. Sedan ska jag ha fredagsmys med Edla. På hennes begäran ska vi två ha tacokväll, grabbarna har egentid med varandra så de klarar sig själva... Sedan är det Let´s dance på TV så jag vet att en vis dam tycker det är höjdare... Och jag kan väl sy lite barnkläder kanske :-) OK nu känns det bättre :-)

torsdag 10 mars 2011

Macarons

När vi var i Örebro fikade Edla och valde en Macarons. De var så super samrriga enligt henne så då får mamma ställa sig och baka. Letade på nätet efter recept och hittade två olika som jag blandade lite och gjorde till min egen. Första receptet är TV-kocken Leila Lindholms och den andra har jag hittat på en blogg http://call-me-cupcake.blogspot.com/2010/01/vanilla-macarons.html

Mina blev inte vackrast i världen precis men det är nog inte riktigt min grej heller att få saker exakt lika stora mm. I första hand är det smaken som räknas och visst vill man att de ska vara lite snygga oxå men ibland kan man inte få allt....

 Macarons
3 st ägg vitor (de har ståt i en skål men plastfolie i ca 16 tim i rumstempr)
4,5 msk strö socker
100 gr skållad och mald sötmandel
200 gr florsocker
2 msk hallonsylt
några droppar röd karamellfärg


Börja med att lägga äggvitorna i en skål och låt stå. Skålla och mal mandeln.
Vispa äggvitorna en stund så det börjar skumma... Tillsätt sockret i omgångar och vispa med elvisp tills det blir en marängsmet som toppar sig. Blanda mandeln med florsockret. Vänd ner mandelblandningen i marängsmeten. Här läste jag fel på mina recept men jag tycker det blev jätte bra... Tillsätt hallonsylten och karamellfärgen (det är hallonsylten som inte fanns i smeten i orginalet det skulle var ai fyllningen men men det gick). Spritsa ut smeten på plåtar.


 Här hade jag läst att det bästa var att använda en bakteflon... jag äger bara en så jag testade på den ena plåten och bakplåtspapper på den andra (enl mig var de likvärdiga). Nu är det viktigt att plåtarna får stå och bilda hinna i ca 40 min. Efter 30 min sätt på ugnen på 150 grader.
Grädda kakorna i ca 8 min. Jag vaktade mina efter 6 min så de inte fick färg...
Lossa dem direkt från plåtarna och låt dem svalna på galler.  (Mina fick ligga hela natten då jag inte hann ta hand om dem).

Nu till fyllningen:
100 gr mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
karamellfärg (jag hade både blå och rött då jag vilel ha lite mer lila)
2 msk hallon sylt

Och här läste jag inte riktigt receptet så jag råkade hälla allt i skålen och insåg att jag inte hade vispat ihop smör,socker och vanilj men det gick ...Sedan spritsar man det på botten plattan av macaronsen.

Klart att servera...



OK mina är inte jätte vackra men vad gör det när de är himmelskt goda :-)